Μεικτή θεωρείται η διατροφή εκείνη που περιλαμβάνει ταυτόχρονα τρόφιμα φυτικής και ζωικής προέλευσης τα οποία θα πρέπει να συνδυάζονται μεταξύ τους έτσι ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες του αθλούμενου σε θρεπτικά συστατικά μέσω ενός πλήρους γεύματος.
Ισορροπημένη θεωρείται η διατροφή η οποία συνίσταται από την κατάλληλη αναλογία σε υδατάνθρακες,πρωτεΐνες και λίπη με την ταυτόχρονη εξασφάλιση παρουσίας των ανάλογων βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
Η βασική αρχή που πρέπει να ακολουθείται είναι οι προσλαμβάνουσες θερμίδες του αθλούμενου να επαρκούν για την διεκπεραίωση του αγώνα,της προπόνησης ή οποιασδήποτε άσκησης.
Όλες οι παραπάνω δραστηριότητες απαιτούν την κατανάλωση ενέργειας από τον οργανισμό, λόγω της αυξημένης κατανάλωσης οξυγόνου από το σώμα και της αυξημένης καύσης των θρεπτικών συστατικών.
Η επιπλέον ανάγκη του οργανισμού σε θερμίδες εξαρτάται από την ένταση και την διάρκεια της άσκησης.
Ένας αθλούμενος μπορεί να καταναλώνει από 3000kcal-4500kcal την ημέρα ανάλογα με το βάρος, το ύψος, την εργασία και την προπόνηση του.
Επίσης οι διάφορες εποχές του χρόνου με τις κλιματικές συνθήκες που τις χαρακτηρίζουν παίζουν σημαντικό ρόλο στις θερμιδικές ανάγκες των αθλουμένων.
Όταν επικρατεί ψύχος απαιτειται η πρόσληψη περισσότερων θερμίδων της τάξεως του 3% για κάθε10 βαθμούς πτώσης της θερμοκρασίας.
Επιπροσθέτως, χρειάζεται προσοχή στην πρόσληψη των θερμίδων που καταναλώνει ο αθλητής διότι εάν χορηγούνται περισσότερες θερμίδες από αυτές που το σώμα χρειάζεται κατά την διάρκεια της άσκησης το βάρος του αθλητή θα αυξηθεί και το αντίθετο αν χορηγούνται λιγότερες.
Αγαπημένο καύσιμο του οργανισμού συνιστούν οι υδατάνθρακες με τη μορφή γλυκογόνου, καθώς είναι η πρώτη πηγή ενέργειας που χρησιμοποιείται για την εκτέλεση δραστηριοτήτων ιδίως κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Όταν το σώμα έχει αποθέματα ενέργειας (γλυκογόνο)μειώνονται αναλογικά οι ημερήσιες ανάγκες σε αμινοξέα για ενεργειακούς σκοπούς.
Όταν τα αποθέματα γλυκογόνου στον οργανισμό μειώνονται λόγω μη επαρκους πρόσληψης υδατανθράκων παρατηρείται η γλυκονεογένεση,δηλαδή η μετατροπή λιπιδίων και αμινοξέων σε ενέργεια με αποτέλεσμα την μείωση της αθλητικής απόδοσης.
Για έναν αθλούμενο η κατανάλωση πρωτεΐνης είναι αναγκαία για την αύξηση της μυϊκής μάζας του σώματος του.
Ιδιαίτερα δε η πρωτεΐνη που βρίσκεται στο ασπράδι του αυγού, στο κοτόπουλο και στα ψάρια. Κατά την διάρκεια της έντονης άσκησης τα ποσοστά της πρωτεΐνης φτάνουν και τα 2 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους.
Επίσης σπουδαία σημασία έχει η διαρκής πρόσληψη υγρών κατά την διάρκεια της άσκησης.
Η συνεχής παροχή νερού στον οργανισμό είναι σημαντική για την σωστή ενυδάτωση του και την αναπλήρωση των απολεσθέντων ηλεκτρολυτών στο σώμα.
Ασφαλώς δεν πρέπει κάποιος να περιμένει να διψάσει για να πιει νερό, όταν συμβεί αυτό ο οργανισμός θα έχει ήδη αφυδατωθεί και θα χρειάζονται τουλάχιστον 24 ώρες ενυδάτωσης για να αναπληρωθούν τα χαμένα υγρά στο σώμα. Το σώμα αποβάλλει υγρά με την διαδικασία της αναπνοής και του ιδρώτα κατά τη διάρκεια της άσκησης τα οποία πρέπει άμεσα να αναπληρωθούν. Η μη αναπλήρωση τους έχει ως πρώτο σύμπτωμα την μείωση του όγκου του αίματος από τον οποίο εξαρτάται σε μεγάλο ποσοστό η μεταφορά του οξυγόνου στους μυϊκούς ιστούς.
Η μεταφορά του οξυγόνου στους μυς που εργάζονται αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες για την ικανότητα συνεχόμενης μυϊκής προσπάθειας. Άρα αν ο οργανισμός αφυδατωθεί και το οξυγόνο στους μυϊκούς ιστούς μειωθεί θα έχουμε σαν αποτέλεσμα την μειωμένη μυϊκή αντοχή και κατ επέκταση την μειωμένη απόδοση του αθλούμενου κατά τη διάρκεια της προπόνησης ή του αγώνα.
Επομένως θα πρέπει να λαμβάνονται οι απαραίτητες ποσότητες όλων των θρεπτικών συστατικών που έχει ανάγκη το σώμα του καθενός ξεχωριστά.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός όπως και οι ανάγκες του, γι’ αυτό κάθε διαιτολόγιο διαμορφώνεται με βάση το ιστορικό, τις δραστηριότητες, τις ανθρωπομετρικές παραμέτρους και την φυσική κατάσταση του κάθε ατόμου μετά την λήψη ιστορικού του και τις κατάλληλες μετρήσεις που πραγματοποιούνται.